Merre tart India?

By Mester Péter

Az indiai jegybank (Reserve Bank of India, RBI) az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,5%-ra emelte meg irányadó kamatrátáját. A kamatemelésre egyrészt a növekvő infláció miatt volt szükség, másrészt pedig a monetáris tanács egyre nagyobb veszélyét látja egy globális devizaháború kirobbanásának.

 

Az infláció júniusban már 5% volt, amely meghaladta a jegybank 4%-os inflációs célértékét. Az elmúlt időszakban az árak emelkedésének fő mozgatója az olaj világpiaci árának drasztikus növekedése volt. Ez abból a szempontból jelent kockázatot, hogy jelenleg Indiában növekszik a legnagyobb mértékben az olajfelhasználás.

  1. ábra: Az infláció, a jegybanki alapkamat és a GDP alakulása Indiában

               (Forrás: https://tradingeconomics.com/india/indicators)

Az elmúlt években az indiai gazdaság növekedése volt az egyik leggyorsabb a világon (1992 óta minden évben növekedett a GDP). Sokan már Kína helyett az új ázsiai csodaként tartják nyilván. Legutóbb a Világbank jelentette be, hogy 2017-ben 2,590 ezer milliárd dolláros GDP-vel India lett a világ hatodik legnagyobb gazdasága, megelőzve a korábbi hatodik helyezettet, Franciaországot. A jegybank előrejelzése szerint az idei évben 7,4%-kal nőhet a gazdaság.

A jelenlegi kormányfő, Narendra Modi több olyan gazdasági reformot vezetett be az elmúlt években, amelyek azt a célt hivatottak elérni, hogy ez a növekedés továbbra is fennmaradjon hosszú távon. A legutóbbi adóreformoknak és hogy a kormányfőnek sikerült legyőznie az ellene szóló bizalmatlansági szavazást, az indiai részvénypiac soha nem látott magasságba emelkedett. Az idei évben az S&P BSE SENSEX (S&P Bombay Stock Exchange Sensitive Index) már közel 10%-kal emelkedett az idei évben és ezzel a legjobban teljesítő ázsiai index lett. A SENSEX az indiai tőzsde benchmarkja és a 30 legnagyobb és legaktívabban kereskedett vállalat részvényeit tartalmazza.

Az indiai részvénypiacot jelenleg a világ legerősebb részvénypiacai között tartják számon és ha megnézzük a lenti ábrát, akkor nem is alaptalanul.

2. ábra: Az S&P BSE SENSEX index alakulása az elmúlt években

               (Forrás: https://tradingeconomics.com/india/stock-market)

A részvénypiaccal szemben viszont maga az indiai hivatalos fizetőeszköz, a rúpia korántsem teljesített jól. Feltörekvő piaci devizaként elég rosszul érintették az utóbbi hónapok világpiaci eseményei (FED kamatemelés, kereskedelmi háborús veszélyek, stb.) A dollár szembeni árfolyama júliusban már megközelített a történelmi mélypontot is. A rúpia jelenleg a legrosszabbul teljesítő ázsiai deviza, amelyet ráadásul az olajár emelkedése is rosszabbul érint a környező devizáknál.

3. ábra: Az indiai rúpia amerikai dollárral szembeni árfolyama

             (Forrás: https://tradingeconomics.com/india/currency)

A jövő szempontjából meghatározó lesz, hogy a jövő évi választáson sikerül-e Modinak megvédenie a székét és hogy maradnak-e a piacbarát reformok. A jegybank az előrejelzések szerint továbbra is a kamatemelés útján fog maradni, hogy a növekvő inflációt képes legyen kordában tartani. Valamint a gyenge rúpia miatt is nagyobb nyomás nehezedik a döntéshozókra, így ez is a további monetáris szigorítás irányába mutat.

Your Name*
E-mail address*
Website URL
Comment*